Helstegt Ibérico Presa med kryddersmør og grøntsagssauté

Personer: 4

1 kg Ibérico Presa
1 dl olivenolie
1 bundt timian
6 fed hvidløg
1 stk. økologisk citron
Salt og peber

Tilbehør
250 g smør
1 bundt persille
2 fed hvidløg
2 tsk. dijonsennep
1 stk. frisk chili
1 bundt estragon
2 stk. porrer
4 fed hvidløg
4 stk. skalotteløg
2 stk. pærer
1 bakke svampe
1 dl olivenolie
100 g smør
Salt og peber

Tilberedning

Kødet krydres med salt og peber og brunes godt af på begge sider i olien.
Stilles i en forvarmet ovn på 200 grader i 15 minutter med hvidløg, citron i skiver og timian. Tag derefter stegen ud og lad den stå og hvile i 15 minutter. Så bliver meget af saften i kødet.

Smørret skal være i stuetemperatur. Persillen hakkes fint og 2 fed hvidløg hakkes eller presses igennem en hvidløgspresser. Rør det sammen med smør og dijonsennep, salt og peber. Stil blandingen på køl. En halv time før brug tages den ud, så den ikke er for hård. Hvis man ønsker en anden smag, kan man erstatte eller tilføre alle de krydderurter, man ønsker.

Skær en chili i tynde skiver. Hak estragon. Skær to porrer i skiver samt 4 fed hvidløg i tynde skiver. Hak skalotteløg fint og skær pærerne i skiver. Skyl svampene.

Til grøntsagssautéen varmes olie og smør op. Tilsæt først skalotteløg og hvidløg og lad det tage en smule farve. Derefter tilsættes de øvrige ting. Sauteres i ca. 5 til 7 minutter alt efter, hvor sprøde du ønsker dine grøntsager.

Tips
Alt til denne ret kan sagtens være lavet på forhånd, så man kun lige skal lave det sidste sammen med sine nytårsgæster.