Mormors koldskål med ristede havregryn og jordbær

Personer: 4

6 stk. æggeblommer
2 stænger vaniljestang
100 g rørsukker
½ stk. appelsin
1 stk. citron
1 spsk. kardemomme
2 dl sødmælks yoghurt
1 l kærnemælk

Ristede havregryn
200 g havregryn
50 g smør
100 g sukker
1 bakke jordbær

Tilberedning

Start med at lave de ristede havregryn: skyl og skær jordbær i skiver. Smelt smørret på en pande til det har bruset op.
Tilsæt sukker som smeltes sammen med smørret. Pas på fingrene, det bliver meget varmt! Når massen er lysebrun, tilsættes havregryn, rør grundigt igennem og tag de ristede havregryn af varmen. Put det hele i et ildfast fad og lad det afkøle mens du laver koldskål.
Pres saft og riv skallen fra appelsin og citron, og flæk vaniljestængerne og tag kornene ud. Alle ingredienser til koldskål tilsættes undtagen yoghurt og kærnemælk. Brug gerne en røremaskine, der skal piskes til massen er helt hvid. Tilsæt herefter yoghurt og kærnemælk lidt ad gangen og pisk videre ca. 5 min. Tag 4 dybe tallerkener, anret jordbærskiver på bunden, hæld koldskål oven på bærrene og drys til sidst med de ristede havregryn. Servér straks.

Tip
Denne koldskål har godt af at stå mindst en time, så smagen af kardemomme og vanille trænger mere igennem.
I stedet for de ristede havregryn, kan der bruges kammerjunkere med jordbærsmag.