Koldskål

Personer: 4

Koldskål
150 g sukker
1 stang vaniljestang
4 stk. pasteuriserede æggeblommer
1 l kærnemælk
½ tsk. kardemomme
1 stk. økologisk citron
½ stk. citron
2 stk. appelsiner

Ristede havregryn
1½ dl havregryn
2 spsk. vindruekerneolie

Tilbehør
2 stk. appelsiner
1 bakke jordbær

Redskaber
1 urtekniv
1 skærebræt
1 håndmixer
1 piskeris
1 røreskål
1 lille skål
1 rivejern
1 stegepande
1 paletkniv
1 bagepapir
1 citruspresser
1 øseske
4 højt glas

Tilberedning

Koldskål
1. Vaniljestangen flækkes forsigtigt på langs med en urtekniv.

2. Åben vaniljestangen og skrab vaniljekornene ud med bagsiden af urtekniven.

3. Tag en skål og put vaniljekornene i skålen sammen med sukkeret og kardemommen.

4. Tilsæt æggeblommer og pisk med håndmixer til massen er helt hvid og luftig.

5. Tilsæt lidt af kærnemælken og pisk det godt sammen med æggemassen.

6. Hæld resten af kærnemælken i lidt ad gangen.

7. Riv citronskal på et rivejern.

8. Pres saften fra citronen og appelsinerne på en citruspresser.

9. Tilsæt revet citron samt saften fra citron og appelsinerne.

10. Rør det godt sammen med håndmixeren. Stil koldskålen i køleskabet i en times tid.

11. Varm en pande på middelvarme med olien.

12. Hæld havregrynene på den middelvarme pande og rist dem til de er gyldne.

13. Vend havregrynene jævnligt med en palet så de ikke brænder på.

14. Hæld havregrynene over på et stykke bagepapir og lad dem afkøle.

15. Tag en appelsin og skær toppen af.

16. Del appelsinen i 4 både og skær skrællen af med urtekniven.

17. Skær appelsinerne ud i tynde skiver.

18. Rens jordbærrene, fjern stilken og skær jordbærrene ud i kvarte.

19. Fordel appelsinskiver og jordbær op i 4 høje glas.

20. Tag koldskålen ud af køleskabet.

21. Inden servering røres koldskålen igennem med en øseske.

22. Hæld koldskål op i glassene og drys med de ristede havregryn på toppen.

23. Hæld resten af de ristede havregryn op i en lille skål.

24. Serveres straks.