Varefakta

Varefakta

Vi ønsker at informere dig som kunde bedst muligt om de produkter, du køber i din lokale REMA 1000. Derfor har vi indgået et samarbejde med Varefakta om at deklarere alle vores egne produkter med Varefakta mærket, der er din garanti for produktinformationer, der er til at stole på. Samtlige produkter mærket med Varefakta har gennemgået grundig analyse, så du som forbruger kan være sikker på, at de informationer, der står på pakken, svarer til indholdet. Inden Varefakta deklarerer produkterne,  stiller de mange spørgsmål, således den helt nøjagtige varedeklaration kan udarbejdes. Dette er eksempelvis meget vigtigt i forbindelse med deklarering af allergivenlige produkter, idet forkert varedeklaration i sådanne tilfælde kan få alvorlige konsekvenser. Derudover er det også Varefaktas opgave at holde øje med, hvorvidt et givent produkt må sælges i Danmark, og her tjekker Varefakta fx brug af ulovlige tilsætningsstoffer. Herunder fremgår det officielle mærke fra Varefakta, som du kan kigge efter, næste gang du handler i din lokale REMA 1000. Du får ligeledes otte gode råd til at læse en varedeklaration.

url

8 gode råd til at læse en varedeklaration

Varefakta har samlet disse råd, når du skal læse en varedeklaration.

1. Ingredienser står i rækkefølge
Det der er mest af i varen, står først og resten af ingredienserne står efter faldende vægt. REMA 1000 giver en ekstra oplysning. Du kan se, hvor meget, der er af hver ingrediens, for REMA 1000 angiver procenten for alle ingredienser, der indgår i varen med mere end to procent – dette gælder dog kun ved fødevarer.

2. Fedt tæller dobbelt
Én ting er, hvor mange gram protein, kulhydrat og fedt der er i varen. Noget helt andet er, hvor meget af energien de hver især giver. Selvom der i 100 gram frikadeller er 15 gram fedt, så er det faktisk ikke det samme som 15 procent af den energi, som frikadellerne giver. 1 gram fedt giver nemlig dobbelt så meget energi som både 1 gram protein og 1 gram kulhydrat.
Det er vigtigt at huske, når du læser næringsdeklarationer.

3. Find tilsætningsstofferne
Du kan se, hvilken funktion hvert tilsætningsstof har i ingredienslisten. Producenten skal oplyse, om det for eksempel er konserveringsmiddel, farvestof eller sødestof. Det er altså ikke nok blot at skrive E-nummer eller det kemiske navn. At der ikke er E-numre i en vare, er ikke ensbetydende med, at der ikke er tilsætningsstoffer i. F.eks. kan E 330 også benævnes citronsyre. REMA 1000 angiver alle tilsætningsstoffer med E-numre. Tilsætningsstofferne kan både være naturlige og kemisk fremstillede.

4. Se efter sukker og fedt
Næringsdeklarationen oplyser om mængden af energi, fedt, fedtsyrer, kulhydrat, sukkerarter, kostfibre, protein og salt. Det er her, du bl.a. kan læse det samlede sukkerindhold – tallet for sukkerart – og orientere dig om indholdet af det sundere umættede fedt og det usunde mættede fedt.
Fra december 2016 bliver næringsdeklarationen et krav på stort set alle fødevarer. De fleste af REMA 1000s varer har allerede fuld næringsdeklaration på.

5. Oversæt saltet
På en del deklarationer kan man læse indholdet af natrium. Omregnet svarer 1 gram natrium til 2,5 gram salt. Natrium er blandt andet negativ indvirkning på blodtrykket. Man skal ikke have ret meget – den anbefalede dagsdoses er 5-7 gram. På deklarationer med Varefakta er saltindholdet angivet, hvis det er over 1 procent.

6. Sammenlign indholdet
Næringsdeklarationen kan du bruge, når du vil sammenligne en type rugbrød med en anden type.
Eksempelvis er der krav til hvornår rugbrød kan deklareres med Nøglehullet, som indikerer et sundere valg. Kravene for, hvornår et rugbrød kan mærkes med Nøglehullet, er højst 7 g fedt, højst 5 g sukker, mindst 6 g kostfiber og højst 1,2 g salt. Alt sammen pr. 100 gram af varen. Samtidig skal produktet indeholde en bestemt mængde fuldkorn og mindst 30 % af kornsorterne skal være af rug Her kan du f.eks. gå efter den type rugbrød med mindst fedt og flest fibre, og sådan kan du også sammenligne andre varer. De officielle anbefalinger for rugbrød siger højst 7 gram fedt, 5 gram sukker og 1,25 gram salt. Dertil mindst 8 gram kostfibre, alt sammen pr. 100 gram.

7. Hold øje med let og light
For at et produkt må hedde light, skal det indeholde mindst 30 procent mindre fedt, sukker eller energi i forhold til et tilsvarende ikke-lightprodukt. Hvis du vælger lightprodukter, bør du være opmærksom på, at selvom en vare indeholder 30 procent mindre fedt, kan den stadig indeholde mange kilokalorier (kcal). F.eks. kan light-chips indeholde mere fedt end andre snackprodukter som f.eks. salte skruer.

8. Hvorfor ikke vitaminer?
At der sjældent er oplysninger om vitaminindhold i næringsdeklarationen har en enkel forklaring. Man må ikke oplyse om indholdet af vitaminer og mineraler, med mindre de i 100 g af varen udgør mindst 15% af den anbefalede daglige tilførsel.Vi beklager

Vi understøtter desværre ikke den browser du bruger - vi vil anbefale dig at opdatere din browser.

Du kan hente en ny version ved hjælp af ikonerne.REMA 1000 app

• Se den nyeste tilbudsavis
• Bliv inspireret af mere end 300 opskrifter fra bl.a. Per Thøstesen
• Intelligent indkøbsliste
• Over ½ million downloads
REMA 1000s app er tilgængelig i de to følgende stores - hent app'en ved hjælp af ikonerne.

Stem på REMA 1000 som "Bedst til Nøglehullet"

og deltag i konkurrencen om en lækker Nøglehulsmiddag for 8-10 venner, med TV-kokken Claus Holm.

Det er let - indtast dit telefonnummer og tryk send. Derefter modtager du en firecifret SMS-kode, som du skal indtaste og trykke stem for at deltage.

Tak for deltagelsen.
Du kan stemme igen for at forøge dine vinderchancer!


Når du deltager, siger du samtidig ja til at modtage information om Nøglehullet.

Nøglehullet gør det nemt at vælge sundere dagligvarer, og er en hjælp til at følge kostrådene.